måndag, juli 02, 2007

Fader vår som är i Stansvik

Ja, nu är det inte någon bön jag syftar på utan fyren Pater Noster. I strålande solsken återvände hon/han – vilket kön har egentligen en fyr, båtar är ju hon – till Tjörns kommun efter att ha blivit totalreparerad sedan 2002. Den – för att vara könsneutral – tog vägen om Göteborgs operan och Marstrand. I morgon, läs tisdag, ska hon lyftas ut/hem till Hamneskär.

Eftersom Stansvik är vår hemmahamn, där ligger vår lilla båt, så ville vi naturligtvis se fyren. Vi såg den också 2002 då den stod i Stansvik första gången. Då trodde man att den bara behövde putsas upp lite, men snabbt insåg man att det bara var rost som höll ihop den, så det blev till att montera ner i smådelar och nästan börja från början. Fyren är ritad av Heidenstam och uppförd 1868, dvs 100 år innan jag föddes, häftigt!



M, menade att vi kunde ta bilen, för hur många människor kan det finnas på Tjörn som vill titta på en fyr? Det visade sig att det var ganska många. Det krävdes parkeringsvakter och alla platser verkade fyllda. Glada var vi då som tagit en promenad istället. Tyvärr missade vi när fyren kom till kaj, men den låg där så fint när vi kom. Solen strålade och sken genom den. Sedan var det tal i ca en timme, varmt och svettigt. På kvällen skulle det sedan vara uppträdande bl a med Peter Harrysson, (länk till programmet här) men då hade vi för länge sedan ätit lunch i båten och travat upp till stugan igen.







Inga kommentarer: