onsdag, september 06, 2006

Behöver vi datorer i skolan?

Arbetar i ett Mediatek som vi kallar för Kunskapskällan och vi som arbetar där – en lärarbibliotekarie, en resursperson och så jag, IKT-pedagog – har haft många diskussioner fram och tillbaka kring vilka regler och normer som ska gälla och försökt sammanfatta dem i ett utskick till all personal. I stora huvuddrag så gick det ut på att Kunskapskällan är en arbetsplats, att det kräver lugn och ro och att man använder det som finns där huvudsakligen till skolarbete.

Trots detta visar det sig att vi inte alltid är överens, varken mellan oss som arbetar i Kunskapskällan eller med all annan personal. Så därför gav vi som förslag att vi försöker att föra en dialog i vårt gemensamma inforum för att kanske på så sätt få fram gemensamma tankar.

Det vi strider mest om är datorerna. Diskussionen vi för är då - ska datorerna bort när det itne fungerar eller ska de finnas kvar för dem som arbetar med skolarbete och som bidrar till en god arbetsmiljö? Min utgångspunkt är att vi aldrig skulle ta bort sådana verktyg som papper, penna och sudd för alla elever för att några kastar sudd eller bara kladdar... alltså menar jag att datorerna ska vara kvar men att vi måste hitta andra vägar för att få det att fungera...

Än så länge är det bara rektor som tyckt till, men jag hoppas på en stimulerande diskussion.

Inga kommentarer: