fredag, mars 03, 2006

Podcasting

Var på uppdateringsmöte kring podcasting på Skolutvecklingsenheten. Richard Gatarski informerade och visade på goda exempel. Har efter det tittat runt en del och fört lite olika resonemang med kollegor och rektor. Massor av nya idéer:

En veckans eller eventuellt månadens intervju med någon anställd på skolan som skulle gälla deras arbete. Tänkte att det skulle vara suveränt att börja med den nyaste rektorn! Hoppas på en intervju snarast och att vi får elever som vill göra den.

Podradion har vi sedan tänkt vidareutveckla och låta eleverna göra sändningar såsom tex veckans ord (ett svårt ord som man förklarar), intervjuer eller elevers redovisningar av skolarbeten. Vi har redan gjort upp med två lärare som kommer att samarbeta med oss med en grupp i år 8 och då handlar det om engelskarbeten bl. a.

Vi tänkte att länken till podradiokanalen anser vi borde ligga på hemsidan cå vi väntar på beslut av rektor för det och sedan ska vi försöka lista ut hur vi ska går till väga.

En liten parentes fast i samma ämne: Kollade hemsidor som Richard tipsade om. På http://www.mabryonline.org är en hemsida för en skola. Där finns det bild- och ljudsändningar och allt möjligt... Kul med rektor Tysons bidrag en bit ner på sidan. Vi funderar på att eventuellt ha något liknande – en "rektorn har ordet"? Kolla också http://www.bobsprankle.com/blog/ där elever i år 2-3 gör radiosändningar (podcasting) med sin magister... urgulligt att lyssna på.

Vi funderar på att be musiklärarna spåna på någon fräck jingel. Hur ska vi nå ut så att eleverna vill göra sändningar? Ska vi skicka ut ett önskemål om klasser/grupper som vill göra några sändningar?

Olika temaveckor – kan vi utnyttja dem? Vecka 14 är det barnboksvecka... kan vi göra något av det? Intervjua lärarbibliotekarien... Kan vi sätta några elever på det? Vecka 16 är det hälsovecka... intervjuer med skolsköterska, idrottslärare, bambapersonal, hälsoansvarig?

Kom också att tänka på en elev i år 6 som har eller åtminstone har haft ett band med en kompis som går i år 7... De hade med en låt i en film vi gjorde för något år sedan. De kanske skulle vilja ha ett musikprogram där de kunde lansera sina låtar?!

En kollega ställde frågan: Skulle vara roligt att vi hade en skolradio redaktion på elevensval??? Många skolor har skoltidning men vi skulle kunna ha skolradio!!

Absolut – det låter ju toppen!

2 kommentarer:

Anonym sa...

En massa lysande ideer, har inte hunnit titta själv på sidorna som Rickard tipsade om. jag följer med spänning era ansträngningar

Ingus sa...

Fortfarande är det ju bara idéer, men jag hoppas verkligen att vi ska komma igång inom det snaraste.

//Ing-Marie