måndag, november 24, 2008

Comenius project, KärraRödbo, Göteborg

Christian Fabbi, Italy
Frederica Rossi and Giliola Belli Italy
Nicolette De Gooijer, the Netherlands
Susanne Qval Wold
Andreas Forsberg
Ing-Marie Christenson

Sweden has 24 mobilities, Italy has 20, Holland has 24

The project starts now with a start conference of two days and ends with the reports in the middle of 2010.

The school visits: important to see the whole school day.

Making presentation of the schools in the first morning. , school system, values of working.
Monday to Friday, or maybe Sunday to Sunday because of the values to put everything in each countries context.

Best practice book for teachers and politicans.

For today and for tomorrow we need to plan the visits and make a time schedule, plan the organisation of the visits, find out focus questions connected to title, programme of the visits (big lines, What does the welcoming country do?, economy, eTwinning



Focus:
Inclusive and democratic education
Where is it visible?
- the morning assembly; a period in wich the children discuss what they are going to do or focusing in different topics
- little group activities
- messages between the children, in drawings, texts, art
- assembly before lunch, the children hav the opportunity to share their thoughts
- documentation of process, how and why?

The teachers who are visiting the schools are going to focus on the questions:
-How is the pre-school presented to you?
-What educational practice have you observed and what are your reflections about that?
- What ideas and opinions fo godd practice or improvements based on experiences from the sudy visit, will you express through feedback?

All partners will contribute with:
- showing and present their pre-school
-during stages and visits organize meetings for feedback, discussion and evaluation
-sharing methods and approach of their educational wokr processes.
-to give and recieve feedback from each other in order to increase and improve the quality of education in the preschool.

One question is if it's important to visit the schools of the participants and if it should be the same persons who visit each other? The group thinks it is important because a good relation will help. So if it's possible they want it to be the same persons. For instance, if I visit a school in Holland, the teacher I'm with there will later on come to my school.

Schedule of the visits:
Sunday is a travelling day.
Monday: short presentation of the pre-school and the school system. And after that visit the pre-school. In the afternoon a deeper presentation.
Tuesday to Friday: Observation in the morning or afternoon, and the rest of the day reflection/feedback/writing evaluation.

We had a discussion about how to handle the visits. It's difficult for the school in Holland to take too many visitors in one time because the school is so small.

To visit Italy, the best time is in February-March or November, to Sweden it's February-May or September-November, to Holland it's February-April or In November.

The first visit is to the Netherlands in February 2009; 6 from sWeden and 4 from Italy, then Sweden in May 2009; 9 from Italy and 4 from the Netherlands. After that Italy in November 2009; 6 from Sweden and 4 from the Netherlands, the Netherlands in February 2010; 6 from Sweden and 5 from Italy, to Italy in March 2010 4 people from the Netherlands (open to Sweden as well if there is any money left) and then in Sweden in May in 2010; 5 from the Netherlands

The coordinators will meet in Sweden 2 times and in November 2009 in Italy.

lördag, november 22, 2008

Dags att sammanfatta

Ja, det finns egentligen mycket att säga om den här konferensen och förhoppningsvis kommer det att tränga igenom min febersjuka kropp så småningom. Jag tycker att Christine Henshaw uttryckte det ganska väl när hon tyckte att jag skulle åka på en konferens till eftersom jag "was cheated of this one".

De vi träffat, och Lisa som varit frisk har hunnit med betydligt fler än jag, har varit extremt trevliga. Det gör en glad och positivt inställd till mänskligheten och speciellt till lärare att se och höra så många starka personligheter som är så fantastiskt engagerade i sitt arbete. Det är som jag och min kollega LG brukar säga; vilka krafter det finns!

Frågor som jag och Lisa måste ta tag i efter det här är många. En här hur vi tacklar eTwinning kontra det här, då detta känns som ett bättre upplägg såtillvida att det sträcker sig över längre tid vilket ger större möjligheter till varaktiga kontakter. Som en av deltagarna sade; det känns som om man skaffat sig 50 nya vänner. Man kan maila till vem som helst av dem i morgon och säga - hej, jag var i Elblag... Det är förstås en god grogrund för framtida samarbete.

En annan är hur vi tar hand om alla de erbjudanden om samarbete och speciellt det från "Grow up together-projektet" där vi varit delaktiga i framtagandet.

En tredje är kring det samarbete som vi pratat med en av de danska tjejerna med, gällande nordiska språk och hur vi eventuellt får ihop det med Köpenhamns universitet.

En fjärde kontakt jag fått är med en av de polska tjejerna som jag tror skulle passa perfekt med en av mina arbetskamrater på skolan som var med på eTwinning -konferensen.Det handlar om mänskliga rättigheter osh skulle ju passa som hand i handske för en SO-lärare.

En femte fråga är hur vi ska hantera den kunskap vi fått kring det arbete man gör i Oulo (Uleåborg) i Finland. På flera skolor arbetar man med one-to-one även om man inte kallar det för det. I staden håller man på att utveckla ett arbete kring Smart-touch (som jag skrev om i ett tidigare inlägg)som man också testat i en skola. Vi funderar på att (eventuellt tillsammans med Staffan från Malmö och Roots & Wings/WiMi Network)göra en studieresa till Oulo. Finländarna har överhuvudtaget visat på en fantastisk kunskap kring IT och de har kastat alla våra tankar om den strame och tystlåtne finländaren överbord.

Jag har också pratat med en av de franska koordinatorerna som berättade att han håller påa tt arbeta med att ta fram en plattform i det samhälle där han arbetar och jag har lovat att förse honom med den kunskap vi kan kring det arbetet.

Intressant är också att ta till vara den kunskap som man får kring de olika ländernas skolsystem och hur man tänker kring lärande och lärandesammanhang. Tyvärr har jag ju missat en del pga mitt sängliggande, men en hel del prat med Walesarna har det blivit. De verkar, efter att ha blivit släppta från det engelska systemet, ha strävat alltmer åt det håll som jag känner att vi hade för ett antal år sedan. När finländaren vill diskutera i vilken del av kursplanen vi ska få in de olika momenten tittar walesaren lugnt på oss och säger; det är ju det här som blir kursplanen, det blir mitt och elevernas projekt för året, vår plan... Så kunde jag också arbeta för några år sedan. Målen fanns där, men eftersom jag och eleverna hade den mesta tiden tillsammans så behövde vi inte bestämma exakt när... Jag tänker att vi måste börja titta mycket mer på andra delar av UK än England om vi verkligen vill ha tips på hur en bra skola skulle kunna fungera. Läs mer på L:s blogg

Vi behöver också ta ställning till ur stor del vi ska ta i de eventuella projekt som skolor i Göteborg kommer att bli delaktiga i som utfall av den här konferensen. Det känns som om det vore bra om vi båda skulle följa ett projekt lite närmare så att vi en gång för alla fått känna på ur det skulle kunna fungera.

I övrigt måste nästa resmål bli Wales! I eller utanför tjänsten... Så fantastiska människor! och därefter bär det av till Finland.

Intressant syn på ungdomar av idag

fredag, november 21, 2008

Sjuk i Polen


Ligger på ett hotellrum i Polen och tycker synd om mig själv. Missade internationella aftonen igår kväll, men hörde alla glada röster och sångglada människor. Lisa sjöng visst We are all the winners... Omtänksam som hon är kom hon med frukost till mig på rummet. Ska ta det lugnt idag och hoppas på att jag är stark nog för att delta i middagen ikväll.

torsdag, november 20, 2008

Smart touch mobile phone project, Anne Moilanen

Man kan ha bussbiljett på telefonen och när man kliver på bussen så rör man vid ett speciellt ställe och biljetten blir avläst. Man kan ge sitt visitkort till en annan telefon bara egenom att röra vid den.
NFC-projects in school environment
Man skickade ut eleverna på två olika banor. En som man kallade för survivor track. Var finns polisstationen, simhallen, biblioteket? De ska röra vid olika märken på olika ställen. De får också uppgifter som de ska svara på på vägen. Läraren har möjlighet att följa eleverna vid en dator för att se vilka märken de rört.

Närvarosystem. Eleven rör vid ett mörke på katedern när lektionen börjar. Om man inte gjort det blir det markerat frånvaro, om det är försent blir det också markerat i systemet.

Genom att röra vid ett märke på en broschyr, kan de få reda på hemuppgifter, dagens schema

De hade en interaktiv tavla i entrén på skolan. Om eleven rörde vid märket på tavlan, blev telefonen en fjärrkontroll så att de kunde styra innehållet på informationstavlan.

Pedagogiska vinster:
Det stödjer ämnesöverskridande arbete. Uppmuntrar känslan av samhörighet. Man hoppas på att närvarokontrollen förebygger "drop-outs".

Föräldrarna kan få information via en hemsida eller via sms om elevernas närvaro

anne.moilanen@ouka.fl

Man behöver en telefon med NFC Reader

Aberystwyth

Redovisning av Comenius-projekt som man gjort på en skola i staden Aberystwyth.

International Activities:
International Days,
International Evenings
International Calendars en internationell kalender där olika länder representerar en månad var där de har någon typ av nationell helgdag.
International Students

Comenius Projects, is now starting their 4th project.
School project 1999-2002, France and finland
School Development Project 2002-2005, Italy, Malta, Denmark
School Project 2005-2008, Denmark, Ireland, The Czech REpublic, Italy, Turkey
School project 2008-2010,

De har varit på flera Contact Seminars/Preparitory Meetings

Recycling The Travelling Suitcase - Flapjack.
En pingvin-maskot åker runt med en resväska. När resväskan kommer fyller man den med information och prylar från sitt land och sin skola. Man skapade en bok tillsammans som när den var färdig kopierades upp till alla.
Videoconferencing, alla barnen lärde sig Stilla Natt på sitt språk och så skulle de sjunga den tillsammans över Skype. Tyvärr satte brandväggarna på skolan i Wales stopp för det.
Comparing celebrations, man gjorde en bok om firande i olika länder.
International Christmas Tree, man skickade juldekorationer till varandra och skapade en internationell julgran.
Video of Special Days, barnen filmade speciella händelser, till exempel julfirande hemma.
Calendars
Environmental Issues, recycling possibilities. Creating junk models. Energy Saving. Scrapbooks. Pollution in each area. Eco Friendly Schools

Det är viktigt att dela upp ansvaret för de olika delarna mellan partnerskolorna. De hade ansvaret för allt som skulle produseras, såsom trycket av böckerna, en annan skola hade ansvaret för att publicera på hemsidan osv.

Nyaste projektet är My life - our future
Creating recipe books
sharing photograhs of the local landscapes
sharing a day in your life of year 3 using video cameras
making PowerPoint presentations about our schools and towns
videoconferencing at Christmas - sjunga Stilla natt.

Film & Animation

Tim Davies - ICT Advisory Teacher
Film Maiking projects, animation and films

www.taglearning.com Kamera för animering. Kommer att vara 15% på BETT-mässan

Viktigt att man tänker på att det inte är säkert att eleverna vill bli filmade. Man ska aldrig tvinga dem, men man kan uppmuntra. Det är också viktigt att man får godkäönnadne från föräldrarna, både för att filma och för att visa.

Ja, så blev man sjuk också...

Har ont i halsen, rösten är nästan heöt borta, och jag tror jag har feber. Kan det vara den polska luften tro? Nåja, det är bara att bita ihop och le glatt!

onsdag, november 19, 2008

Eventuellt projekt med Danmark

Vi har pratat med en kvinna från Danmark om att evetnuellt starta ett projekt kring de nordiska språken. Det passar so mhand i handske med det som vi tidigare diskuteratmed Köpenhamns universitet. Vi ska diskutera det vidare senare under konferensen. Fyller på i detta inlägg längre fram

Information om Comenius och eTwinning

"We are all citizens of one world, we are all of one blood" Jan Amos Comenius (1592-1670)

Comenius funding:
-School Partnerships
-professional development
-language learning
-mobility
-Hosting an intending teacher as an assistant at no cost to your school

Nästa deadline för Comenius Partnerships är senast 20 februari 2009.

Bi-lateral projects with language focus
Multilateral partnerships, minst tre skolor från tre olika länder, försök att använda främmande språk+ CLIL (Content and Language Integrated Learning) om det är möjligt. Ett av huvudsyftena är att lärare och elever åker till varandra, man rekommenderar dock att eleverna är minst 12 år gamla.

Det är inte meningen att det ska bli något extra utan det är bra om man försöker hålla sig inom kursplanen.

The life cycle of a partnership (2 years):
1. Submission of grant applications
2. assessment of proposals
3. selection results
4. contractingn phase
5. Eligibly period for activities
6. ongoging monitoring activity
7. submission of progress report
8. submission of final report

Partner finding:
eTwinning portal register www.etwinning.net
global gateway www.globalgateway.org.uk
partbase partbase.programkontoret.se

eTwinning
Positivt är att det är gratis, lätt och flexibelt
Om man inte vet vad man ska starta med för typ av projekt kan man använda sig av eTwinnings projektkit.

Allmänt om Roots and Wings/WiMi

Man behöver vara minst tre länder för att starta ett projekt, helst fem för att det inte ska falla om någon/några faller ur. Vi funderar på att försöka bli en sjätte partner i ett elelr två projekt som vi sedan kan ta hem och lägga fram som förslag till lärare i Göteborg.

Gerard McHugh

Director, Dublin West Education Centre

PPT kommer senare

Internet gör livet till ett ständigt pågående samarbete. Ungdomar idag är aktiva kreatörer medan deras föräldrar var konsumenter.

talkingitglobal.org

www.43things.com

ocw.mit.edu

www.fis.ie
talaght4kids.ie

Några gemensamma frågeställningar mellan europeiska länder är till exempel integration av internationella elever och inkludering för elever i behov av särskilt stöd.

The Human Face of Digital Learning

Wide Minds Network Conference and Training

(Education and Culture - Life Long Programme)

Polly Seton and Christine Henshaw - Roots and Wings a brief history

This is an interactive conference for bringing people from all over Europe so they can meet.

Roots and wings started between Denmark, Wales and Italy. Teh first network started in 1997. West Wales, Veije Denmark, Tuscany Italy, Dublin West, Ireland...

There are two values that you can give a chikls as a present for lige first of all roots an then wings (Native American proverb)

PPT kommer senare.

Följ också L:s anteckningar på: Adamsons språkmingel

Bilder från resan

tisdag, november 18, 2008

Roots & Wings Conference, Elblag, Polen 2008-11-18

Checkade in på Landvetter, nu förtiden gör man ju det i en automat och sedan droppar man bagaget. Det var ingen som helst kö i säkerhetskontrollen så 4 eller 5 personer ägnade sig bara åt mig och L. Vi klarade oss igenom, men jag fick ta av mig skorna. Vi satte oss och åt lite och sedan var det dags att kliva ombord. Litet plan, där genomgången av säkerhetsföreskrifterna var omöjliga att se eftersom vi hade en vägg mitt framför oss.
Vi fick platserna längst bak och det visade sig att jag inte var riktigt så gentlemannaaktig som jag först trodde när jag lät L få fönsterplatsen. Utanför fönstret såg man nämligen endast en stor röd motor! När planet sedan skulle starta och landa så fäller flyvärdinnan ut en stol i gången precis framför oss, snacka om att sitta som i en sardinburk!
Efter knappt 35 minuter hade vi klivit av planet i Köpenhamn. Där sitter vi just nu och jobbar vid våra datorer med varsitt glas iskallt vatten. Inlägget nedan är också därifrån. Det är skickat med min mobiltelefon. Planet till Gdansk går först om en och en halv timme, så vi ska snart ta oss något att äta.

Köpenhamns flygplats


Här sitter vi fast i två timmar innan vi får kliva på planet till gdansk.

lördag, november 15, 2008

Passtvång


Trots att storbritannien är med i eu måste man ha passet med sig. Det är för att storbritannien inte är med i schengen.

onsdag, november 12, 2008

Nya lunchstället


Ett nytt sushiställe tvärs över gatan. Fantastisk uppläggning på vackra tallrikar.

En presentation till från igår

PPT från föreläsning igår

tisdag, november 11, 2008

Förebyggande arbete i skolan - om ledarskap, implementering och e

Trestadsssatsningen - förebyggande arbete i fyra Göteborgsskolor 081111

Ulla kungur, samordnare för alkohol- o drogförebyggande arbete i Göteborg



Stockholm, Göteborg och Malmö



  • fyra pilotskolor


  • generéll skolsatsning


  • drogvaneundersökning, alla i år 9 och år 2 på gymnasiet, år 2002 och 2007

Utgångspunkt - hälsofrämjandé åtgärder

Deltagande skolor

glöstorpsskolan

hovåsskolan

tynneredsskolan

burgårdens utbildningscentrum

Pilotprojektens genomförande



  • kartläggning och analys


  • målformuklering och avgränsgninsar


  • val av metoder eller utveckling av metoder


  • implementering


  • utvärdering av forskare

Fyra hörnstenar för skolans arbete



  • meningsfull och strukturerad fritidsverksamhet


  • samarbete mellan skola och föräldrar


  • socialt och emotionellt lärande och ett gott skolklimat


  • elevhälsan (SET, socialt och emotionellt)

Skolors prevention mot alkohol och narkotika SPAN

Knut Sundell, IMS institutet för utveckling av metoder i socialt arbete

begränsningar:

försök- ocoh jämförelseskolor skiljer sig åt från början

går ej att avgöra vad som är verksamt av flera preventiva insatser

PPT kommer senare.

ÖPP, SET, Livsviktigt, TEMA-vecka droger, VÅGA


Försöksskolor

Manualbaserade, alla involveras, varaktigt, personal ense om innehållet

Kontrollskolor

ej manualbaserade, speciellt utsedda eller externa organisationer, tidsbegränsat, personalen oense om innehållet

Effektstorlek - ett standardiserat mått för styrkan på en insats

föräldraträning är en bättre metod än skolträning

Risk och skyddsfaktorer:

Föräldrars bjudvanor, kraftig koppling mellan om man får dricka hemma och ifall man varit berusad...

Vissa skillnader till förmån fölr pilot- modellskolorna (ffa skolanpassning/psykisk ohälsa)

tidig debut + låg skolanknytning riskfaktorer

flicka och landsbygd riskfaktorere

många riskfaktorer ökar risken för normbrott

Slutsatser

riskfaktorer är relaterade till normbrott ... och kan därför användas som utgångspunkt för prevention

bättre träffsäkerhet för dem utan riskfaktorere ön för dem med många ... prevention vör däröf riktas mot grupper snarare än enskilda

i huvudsak sammar iskfaktorer för pojkar och flickor ... därför bör preventiva insatser inte skilja flickor och pojkar åt

samma riskfaktorer för olika typer av normbrott ... prevention mot ett normbrott har effekter på andra

under tonåren är normbrott vanliga ... men få utvecklar en livslång problematik 

Förändringsarbete/implementering

Tre faktorer för att hjälpa (Green me fl, 2006)

forskning om vad som fungerar

krav på förändring

organisation för att sprida och utbilda

definition implementerign

De procedurer som används för att införa nya metoder i en ordinarie verksamhet coh att säkerställa att de metoderna används som avsett och med varaktighet.

Tidigare synsätt var att bra metoder sprider sig själva..., men

dåliga metoder sprids på samma sätt som bra

upplysning ingen garanti

utbildning leder bara ibland till förärndring

nya metoder förändras ofta under implementeringen (så att de inte fungerar)

Underlätta implementering



  1. motivera förändring genom utvärdering


  2. Börja där förutsättningarna är bäst


  3. Processperspektiv


  4. Lokalt ägande av förändringsarbetet


  5. .


  6. .


  7. .


  8. Forsknign måste översättas - lättförståeligt, tydlig nytta, passa in i verksamheten generellt


  9. demonstrationsexempel - underlättar förståelse


  10. ta häsnysn til informella sociala nätverk, individer på andra arbetsplatser kan spela roll


  11. utvärdera verksamheten lokalt


  12. tillåt anpassning .- men först efter implementieringen



  1.  

(innovatörer; nyfikna, inget att förlora, snabba anpassare; inser fördelar, ofta informella ledare, majoriteten; gör som andra gör, "sölkorvarna"; socialt tryck)  

Steg vid implementering (Fixsen m fl, 2005)



  • inventering av behov (finns ett problem?)


  • förankring


  • planeirng


  • utbidlnign


  • handledning när metoden bärjar användas


  • säkra metoden vidmakthålls över tid (ev. revidering metod)

Första 5 stegen tar ca 2-4 år


Dodofågelns dom - alla vinner

Metaanalys av psykoterapier

Slutsats = alla psykoterapier r lika bra

Skillnader beror på "generella " faktorer:

klientens förväntningar, verbala förmåga och stresstålighet

 

Är ifrågasatt



  1. bygger på ett urval psykoterapier och INTE socialtjänstens klienter


  2. Jämför i huvudsak KBT-baserad behandling


  3. Blandar äpplen och päron (skiljer ej mellan olika problem)



Litt. Evidensbaserad praktik i socialt arbete

Litt. Forskare och praktiker om implementering

Den kvalitativa utvärderingen: implementering, spridning och process

Björn Andersson

intervjuer, observationer, dokumentation

Det visar sig att man ganska ofta gör ganska stora avvikelser från programmet och det ger en tveksamhet till visade resultat. Därför har man i det här fallet följt implementeringsarbetet.

Vad har genomförts?


  • pedagogisk verksamhet: livskunskap -SET

  • föräldrasamarbete: ÖPP

  • intern/extern utveckling: utbidlnign, policy

  • elevmedverkan : Local Hero, filmprojekt

  • elevhälsan: främst gymnasiet

Projektets tillkomst

Organisation

Val av metod

Process


  • inititativ MOB hösten 2002

  • arbete på lokal nivå - samordnare april 2003

  • Lokal handlingsplan - sept 2003

  • Urval skolor - okt 2003

  • Preliminär projektplan dec 2003

  • starta verksamhet?

 Planeringstermin vt 2004!


  • utbildningsvecka

  • innehållslig likhet

  • programval: helhet viktigt

Organisation


  • beredskap på den enskilda skolan

  • organistatoriska skillnader

  • intern förankring yttre/stimulans

Styrning



  • MOV; lokalt och nationellt


  • kontroll nära verksamheten


  • diskursiv styrning

Det pedagogska arbetet med livskunskap



  • social-emotionell träning


  • självkänsla, egna beslut


  • sociala relationer


  • teman, situationer, enskilt, grupp


  • kommunikationsregler: inga sänkningar, passa, lyssna aktivt, inte sprida vidare

Min tanke: varför är detta inte de regler vi alltid utgår ifrån? Skulle inte det stödja vårt arbete, eller finns det hinder i det?

Fyra olika arbetssätt



  • alla klassansvariga - SET


  • en särskild grupp - SET


  • en särskild grupp - egen struktur


  • olika program: kurs, mentorstid - SET

Specialkompetens eller allmänkunskap? Vad är livskunskap?



  • modell för annan undervisning?


  • särskild ämneskunskap


  • risken att bli för personlig, det dyker upp svåra situationer där det är viktigt att veta hur man ska hantera dem


  • risken att undervisa "som vanligt", som om det vore Hallands åar...


  • ommöblering av klassrummet! (Vad säger vår miljö om vilken typ av undervisning som ska ske. Var någonstans finns kunskapen?)


  • problemfokusering eller förebyggande? Meningen är att det ska vara förebyggande, men samtidigt så diskuterar man ofta om det som en behandlingsinsats... Den och den klassen behöver...

Min tanke: Leppilampi/Sahlbergs sätt att arbeta medvetet i grupp. Vi borde fundera kring att föra in diskussioner, reflektioner mm i grupp för att utveckla vårt arbete.

Lärare om program i skolan



  • positivt med utbildning och material


  • viktigt med struktur


  • följer "sådär" - vill sätta eget avtryck


  • professionell process, viktigt att programmen ger plats för växande


  • gör bedömning av lämplighet/situation

Vad tycker eleverna?



  • viktiga frågor


  • bra regler för kommunikation


  • påverkar klassklimat


  • kritik av det repetitiva


  • kan inte prata fritt


  • alltför givna, korrekta svar


  • påverkas inte ifråga om alkohol/narkotika

Olika elevgrupper



  • samhällsengagemang


  • betygsorientering


  • egna erfarenheter


  • svårigheter med arbetsformen

Föräldraarbetet



  • hittar nya former


  • spänning mellan drog- och skolfrågor


  • skillnader mellan olika föräldrar

Gymnasieskolan



  • undervisning eller mentorstid? Hur hitta utrymme?


  • teambuilding, enstaka satsningar'skillnade teoretisk eller praktisk inriktning


  • elevhälsans involvering, tydligare social profil

Verksamheten präglas av att den sker inom skolan!



  • skolan är itne någon neutral arena


  • generell intsitution - specifik organisation


  • viktigt att kunna växa i program


  • skilda elevgrupper påverkas och färhåller sig olika


 



 


fredag, november 07, 2008

eTwinning-PDW, Richard Gatarski

Everything Bad is Good for you, Steven Johnson


Serier/såpor - social soaps - flera historier pågår samtidigt. Fler kopplingar mellan fler människor... Detta ger vår hjärna en större utmaning, vilket är bra.


Svenska möten, connected, Swedish meeting model 2007

Twitter - weconverse - jaiku

 

towards conversing communities

 

TED, Technology Entertainment Design

 

Hans Rosling, presenterar data på ett underbart sätt...

 


 

Should I do this (blogging) thing? 

 

democracy? 

 

connect thyself

be a trend setter

emphathize with youth

don´t talk in your cell phone

 



 

onsdag, november 05, 2008