fredag, november 30, 2007

Friskfaktorer


Fysisk aktivitet, arbetsplatsens estetik, "att göra färdigt", mötes- och informationssanitet, nära och coachande ledarskap, socialt stöd, tid för reflektion, kreativitet, positiv energi, meningsfullhet, optimism.

Öppet klimat, framtidstro möjligheter... Bra lön.

Förtroende för ledningen, tydlig och ändamålsenlig organisation, att arbetet stämmer med mina värderingar.

Chefen ska vara tydlig, målsättande, engagerad, ge vägledning och stöd, vara närvarande och synlig, ge tid för reflektion och feed-back.

Hälsofrämjande arbete


Föreläsning med Per Gärdsell (Bunkefloprojektet) kring hälsofrämjande arbete i SF:s biograf Bergakungen! Skickar blogginlägg från mobilen. Föreläsningen är sponsrad av PROMAS som är de som hyr ut massagestolen vi har på jobbet. Den är ju rätt go och föreläsningen är helt ok.

Tankar kring att åsikter måste bli insikter. Man ska börja med att göra små förändringar i sitt liv. Människan är gjord för att röra sig ofta. 30 minuter om dagen är bra. Boktips; Instruktionsboken till livet.

tisdag, november 27, 2007

Espresso

Sitter på information om Espresso på Hotell Kusten (se bild nedan). Det finns både en svensk och en engelsk version. Det finns ganska korta filmer om olika ämnen. Filmer går att spara ner lokalt på den egna datorn. Om en skola abonnerar på espresso så har man rätt att använda materialet och spara ner det. Man får lov att redigera i materialet och spara det, men endast för eget bruk, inte för publicering. Det finns drygt 4500 filmer i den svenska varianten. Espresso utökas och växer varje vecka.

Den engelska är mycket större än den svenska. Ca 20 % av den engelska är översatt till den svenska. Sedan i september görs material som är unikt för den svenska versionen.

Det finns möjlighet att gå direkt ifrån den svenska versionen till den engelska och läsa samma sak där. Programmet innehåller ingen "loggningsfunktion", vilket innebär att ingenting behöver sparas på den enskilda datorn.

Espresso fungerar ihop med gbg3000. Den kräver senaste versionen av Flash Player.

Genom ett verktyg som heter Vägvisaren kan man lägg en "snitzlad bana" som xml-fil för att ha en färdigplanerad rutt genom materialet.

Nu är det fika!

Espresso


Www.liber.se/Espresso

onsdag, november 14, 2007

PIM-uppgift 3

PIM-uppgift 2

Min PIM 2-uppgift blev om Mozart.

måndag, november 12, 2007

torsdag, november 08, 2007

Det är Robin Hood jag vill ha!

Höll ju alldeles på att glömma bort turen på Nottingham Castle. Vi fick guidning av en mycket inspirerande herre som med stort engagemang berättade om de olika grottorna och gångarna under slottet. Det slott som nu finns uppe på toppen är inte det som fanns under Rikard Lejonhjärtas tid utan ett betydligt nyare. Det gamla är tyvärr bara en ruin. Men om jag förstod det hela rätt så har grottorna/gångarna funnits riktigt länge.

Sheriffen lyste med sin frånvaro, men Robin mötte jag! Ska försöka sätta ihop ett bildspel sedan så får ni se. Nej, nu ska jag sätta ihop ett bildspel som jag kan skicka till Angela.

onsdag, november 07, 2007

Rapport från eTwinning Professional Development Workshop i Nottingham 26-28 oktober

.

Åkte från Göteborg på fredag morgon. Flygresan gick via Köpenhamn och sedan till London. Jag hade tur och fick sällskap av Angela från Myndigheten för skolutveckling redan från Landvetter. Senare visade det sig att Morgan från Jönköping också hade suttit på samma plan, men det visste ju inte vi tyvärr. Väl framme i Heathrow tog vi oss med tåg till Paddington station och taxi till St Pancras. Tåget till Nottingham tog nästan 2 timmar. Väl framme var det bara att checka in och gå upp på rummet en stund. Vi bodde på NCSL (National College for School Leadership) i Nottingham. Följ gärna länken och titta runt på restaurangen mm så ser ni hur fräscha och fina lokalerna var. Rummet var lyxigt och jag hann med ett bad innan mottagningen som var i samband med registreringen. Ett av konferensens mål var att uppmuntra kontakter mellan lokala instanser runt om i Europa med ansvar för IKT. Det fanns därför många tillfällen till kontakter mellan deltagarna. Bl a fick vi alla ett namn på en lapp vid registreringen. Den personen skulle man leta upp och försöka "fråga ut" kring vad den arbetade med mm. Dessutom hade alla deltagare från de olika länderna fått i uppdrag att ha med sig något karakteristiskt från hemlandet, gärna mat eller dryck. Från oss i Sverige fanns det naturligtvis knäckebröd och Kalles kaviar och bordet toppades av mesost, renkött och älgkött. Borden med mat och dryck gav förstås också många anledningar till kontakter och småprat. Vid middagen var det bordsplacering och jag hamnade vid samma bord som en engelska, en tjeckiska och en finländare mfl. Finländaren visade sig vara svensk, men bosatt i Finland. Maten var fantastiskt god. Vi var fyra stycken från Sverige. Förutom jag och Angela var det Morgan från Jönköping, Helena från Stockholm. Vi pratade en del kring hur vi skulle kunna samarbeta i Sverige, hur vi kan dra nytta av varandras kunskaper och erfarenheter kring hur vi arbetar på de olika orterna. Dessutom pratade vi en del med Magnus från Finland och … från Island och funderar på om vi kan hitta möjligheter till samarbete med de nordiska länderna. Jag tänker också att jag vill ta kontakt med de två kvinnorna från Tjeckien som jag pratade med. En annan person som fastnade tydligt var Sharon från Skottland. Hon har startat ett projekt i eTwinning som hon kallar för Voices of the world. Mycket enkelt och spännande. Anslut er gärna. Dalaskolan i Göteborg är redan med.

Lördagen började med en genomgång kring vad eTwinning är och hur det är uppbyggt. Anne Gilleran berättade om de utmaningar vi kommer att stå inför i 21:a århundradet och talade om 21st Century Literacy. Hon menade att man måste ha kommunikativ (teamwork, collaborative skills, interpersonal skills…), digital, begreppsmässig (creativity and innovation adaptability) och social (global awareness, intercultural awareness) "literacy". Det krävs alltså en mängd förmågor och färdigheter för att klara av detta århundrade. eTwinnings fördelar sammanfattade hon med att det är, lätt, stödjande, ickebyråkratiskt och roligt.

Vi fick instruktioner kring hur eTwinningportalen är uppbyggd. Den har tre nivåer; en publik del som är öppen för alla, en som är privat för individen (My desktop) och en som är privat för partnerskolorna. Det finns också olika hjälpmedel i portalen för att ge möjligheter till samarbete tex videokonferenser.

Vi ägnade lördag eftermiddag och söndag förmiddag åt workshops. Vi fick välja mellan tre olika. Podcasting and social networks, Digital Imagery and Creativity-eTwinning och Digital Animation. Jag valde podcasting som Ewan McIntosh höll i. Vi fick titta på hur man skulle kunna använda sig utav spel för att skapa intresse och bygga berättelser. Vi fick testa på att göra inspelningar i Voicethread och Audacity. För mig var det inte så mycket nyt kring tankarna om hur man kan använda sig av podcasting. Däremot fick jag tips om en del nya webbsidor som man kan ha nytta av.

En mängd länkar till olika praktiska hjälpmedel mm:

http://etwinning.ning.com – där kan du följa de diskussioner mm som förs mellan deltagarna som var i Nottingham

www.globalgateway.org

www.googlefor.com

http://bubbl.us

http://walkit.com

www.wefellfine.com

www.flickr.com – där kan man använda bilder fritt. Kolla också in de olika grupperna… man kan skapa 6-ordsberättelser, berätta en historia med minst 5 meningar odyl.

www.voicethread.com – man kan lämna kommentarer både i text och/eller ljud

www.voki.com – du kan skapa en avatar med din egen röst.


 


 


 


 

måndag, november 05, 2007