fredag, juni 08, 2007

Första rapporten i youtube

Här kommer filme från Helsingborg igen, denna gång med hjälp av YouTube:



Har äntligen lärt mig hur man gör.

onsdag, juni 06, 2007

Är du lydig?

Ni har väl läst gårdagens artikel i GP om ordning i skolan ? Annars har ni den här. Väl värd att grunna över; vad är det egentligen för elever och senare vuxna medborgare vi vill ha i vårt samhälle? Jag vill då ha kreativa personer som vågar tänka själva och vågar ifrågasätta det som för andra verkar självklart!

The Open Society: the Role of Science, Multiculturalism and the Media

Först ut att föreläsa var Prof. Steve Fuller, Warwick University, England. Han är egentligen från USA, men verkar idag i Storbritannien. Titeln på hans föredrag var A genealogy of the idea of an open society och innebar helt enkelt att han skulle redogöra en del för Open Society's historia.

Han menade att man måste ta ställning till hur ett samhälle ska organiseras för att vara öppet. För man kan inte ha ett öppet samhäller om det inte är organiserat på ett speciellt sätt.

Han pratade förstås en hel del om Karl Popper.

När han beskrev öppna respektive stängda samhällen visade han på att religionen ofta har en betydande roll och att olika religioner erbjuder mer eller mindre öppenhet. Han tog hinduismen, med sitt kastsystem, som ett exempel på ett stängt system, här nämnde han också den katolska kyrkan. Om jag förstod det rätt så förespråkar han ett sekulärt samhälle som är öppet mot religioner. Protestantismen har en större möjlighet då det i systemet är inbyggt att varje människa är viktig att lyssna till - "to be heard"

Rötterna till det öppna samhället är att "the way things ought to be lies outside the ways things are" Vi ställer frågor som går utanför det vi ser och upplever. När du inte är bunden till historien så är du i ett öppet samhälle. Ett öppet samhälle kan dock bara genomföras i en viss ekonomisk situation. Om man har fullt upp att överleva kommer andra intressen att ta överhanden.

Man vill höra flera röster, man är öppen för förändring. Man måste också acceptera att människor får lov att ändra åsikt. Alla människor kan ha fel och i ett öppet samhälle måste andra människor ha rätt att tala om att du har fel… man måste också ha rätt att försöka påverka varandras åsikter.

Som exempel tar Steve amerikanska konstitutionen som han menar är skriven av protestanter för ett öppet samhälle. Man har utgått ifrån att människor kommer att ändra åsikter, människor kommer att tycka olika… Den skrevs för och av medelklassen i USA. Ett öppet samhälle kostar pengar. Han menar att Sveriges välfärdssamhälle är rätt, men att nyliberalism är det öppna samhällets fiende. Nyliberalism handlar mer om enskilda rika människors ilska över att vara för tungt skattade. Fria marknaden är absolut inte samma sak som ett öppet samhälle. Om ditt vehov av att hjäna pengar går före behovet av att få yttra din åsikt… är det förhandlingsbart?

(det blir en diskussion kring vad begreppet neo-liberalism/nyliberalsim egentligen är och om det inte ibland blandas ihop med libertarialism - se NE)

Open Society, Karl Popper…

Vet inte om jag är ensam, men jag har inte stött på begreppet Open Society förut, åtminstone inte som jag kommer på nu… Efter ett tag märkte jag att det fanns en del gemensamma begrepp och personer som man utgick ifrån, några bekanta sedan tidigare och några kändes nya. Länkar er nedan till förklaringar kring några i Wikipedia och NE:

Open Society wikipedia NE

Karl Popper wikipedia NE

Thomas Kuhn NE

Immanuel Kant NE

Lycka Till med läsningen – själv har jag en del att ta mig igenom I sommar känns det som… sedan kanske jag förstår vad jag hört J

tisdag, juni 05, 2007

Öresundstågsskola

Okej, sen tidigare har ni lärt er att man inte kan veta vilken vagn som gäller (från Göteborgs station alltså) förrän tåget är igång.… Det finns ingen restaurangvagn utan det kommer en restaurangvagn… Nu förklarade han att den är ambulerande och att de kommer runt till våra platser… det kunde de sagt på nervägen tycker jag… där irrade jag runt som en dåre…

Det finns ingen uppkoppling – som jag vet i varje fall… inte heller någon strömförsörjningsmöjlighet… Så jag kör med mobilmodemet helt enkelt. Idag så gick jag ner i god tid till tåget bara för att inse att det var försenat med ca 20 minuter… som strax blev 30 minuter, som blev 35, som slutligen blev 45… Det hela slutade med att det 1 minut före avgång dessutom bytte spår… det sades säkert i någon högtalare, som var så otydligt sprakande så det inte hade hjälpt om de pratade något annat än obegriplig rotvälska…

Nåja, sista svårigheten, förhoppningsvis den sista, resan har ju bara börjat… var toaletten. På nervägen klarade jag mig hela tiden, men pga förseningen så var det panik redan när jag klev på idag. Letade upp toaletten, som inte finns i varje vagn som på x2000… har förresten åkt tåg i Ryssland under Sovjettiden, då fanns det toalett, tesamovar och två snygga konduktörer i varje vagn… för att komma in i toalett utrymmet var man tvungen att trycka på en knapp så öppnades dörren som i Star Trek ungefär. På insidan var det inte lika klart däremot… Där fanns flera knappar att välja på . Stod där oc velade och till slut gick konduktören förbi på utsidan och tryckte på knappen… Hmm, hur låser man då? Tryckte på en mängd knappar innan det till slut lyste en röd lampa… fick ju helt enkelt chansa på att det innebar att det var låst… Ja, se tekniken av idag ;-(

måndag, juni 04, 2007

Första rapporten i efterskott

Har haft problem med mitt bredband, det tycks fungera när och om det vill... Nåja, nu lyckades jag äntligen bifoga en fil i Kunskapsnätet. Den kommer här. Har inte skrivit rent anteckningarna ännu, det får bli en senare fråga... är trött, sov inte så bra första natten, hoppas det ska gå bättre nu. I morgon är det utbildning och media som är ämnet - spännande!

Open Society

Har precis kommit tillbaka från Campus Helsingborg (som lyder under Lundsuniversitet) Har varit där hela dagen och lyssnat till en massa klokt folk. Allt är på engelska och som jag skrev i går så är det folk från många länder här. Ska sortera i mina anteckningar ikväll, men jag kan redan nu säga att det kommer att bli svårt, jag är inte säker på att jag fattat någonting alls faktiskt... vi får se vad jag lyckas reda ut...
Nu ska jag till Helsingborgs rådhus på middag!

söndag, juni 03, 2007

Över 25 länder

Personer från mer än 25 länder… föreläsare såsom: Henrik Berggren, Steve fuller, Jeremy Shearmur, Göran Rosenberg, Fathali Moghaddam… ja, det måste ju bli bra… Ser fram emot morgondagen. Ikväll har jag pratat med Jeremy Shearmur, Fathali Moghaddam, Ann-Kristin Boström från Myndigheten för Skolutveckling och Marko Milosavljevic från Slovenien. Fantastiskt givande. Vi har bla diskuterat vad det är som gör om ett samhälle fungerar bäst om man assimilerar folk från andra kulturer eller om man hellre ska skapa ett mångkulturellt samhälle… Vad händer när allt som länderna bannlyser… (Australien har enligt Jeremy en historia i att bannlysa en hel del böcker…) och så är det fullt tillgängligt på Internet… förbjuder man Internet då? Kan man citera ett verk som är bannlyst? Bannlyser vi böcker i Sverige?

Och så en pinsam fråga från moderate riksdagsledamoten Gustav Blix – vilken politiker är det som handhar skolfrågorna i Göteborg egentligen? Svara ni som kan!? Själv fick jag skylla på att jag inte bor i kommunen… Tur han inte frågade mig om styret i Partille J

Mot Sherwoodskogen

Nej, Helsingborg ska det ju vara. Trodde att jag var en van tågresenär, läste ju till lärare i Härnösand under slutet av 80-talet och pendlade därifrån och till Göteborg under 3 års tid, ofta med nattåg. De senaste åren har jag studerat en hel del i Stockholm så X2000 kan jag också…, men Öresundståget var annorlunda. Utefter perrongen stod en massa folk utspridda och jag ställde mig där det fanns en liten lucka. På min biljett stod att jag skulle sitta i vagn 14 plats 175, problemet var bara det att det stod inget på vagnarna… Jag var tvungen att fråga en tjej som stod bredvid och hon förklarade att man inte kunde se det förrän tåget startat…. Det var alltså en display som talade om vagnsnumret. Detta ledde till att en hel drös med människor hade ställt sig fel och alla rusade kors och tvärs över perrongen när tåget väl startade. Inuti var det också en stor skillnad på detta tåg mot x 2000, men det rörde inte främst tekniken… det är skitigt! Lite härligt fett på bordet, fläckar på sätena… ja mer som en pendel egentligen… Nu är vi snart i Kungsbacka och jag ska ta mig till vagn 12 för en fika.

... fel igen... det finns ju ingen restaurangvagn här inte... utan en serveringsvagn... så det var ju bara att sitta ner och vänta. Köpte en ost- och skinkmacka och en kopp kaffe... inte så mycket till lunch, men ändå...

Prövar youtube

Helpdesk

Hur gör man för att lägga det direkt i bloggen - någon som kan?

Så här tydligen:

lördag, juni 02, 2007

Det finns mer än iTunes…

Har hittat ett program där man kan prenumerera på podcasts, precis som i iTunes, men jag tycker detta är mycket smidigare. Jag har installerat det direkt på min mp3-spelare, så när jag kopplar den till min dator går den direkt ut och letar upp nya avsnitt och med ett enda klick "downloadas" de sedan ner till spelaren… superduper… Programmet heter myPodder. Testa det vetja!

Open society – enligt Wikipedia

An open society is a concept originally developed by philosopher Henri Bergson. In open societies, government is responsive and tolerant, and political mechanisms are transparent and flexible. The state keeps no secrets from itself in the public sense; it is a non-authoritarian society in which all are trusted with the knowledge of all. Political freedoms and human rights are the foundation of an open society.

In Karl Popper's definition, found in his two-volume book The Open Society and Its Enemies, he defines an "open society" as one which ensures that political leaders can be overthrown without the need for bloodshed, as opposed to a "closed society", in which a bloody revolution or coup d'état is needed to change the leaders. Democracies are examples of the "open society", whereas totalitarian
dictatorships and autocratic
monarchies are examples of the "closed society".

The Popperian concept of the open society stems from his philosophy of science. Since no one has the perfect knowledge on the perfect government, the next best thing is a government that is ready to change the politics it runs. An open society also has to be pluralistic and multicultural, in order to benefit from the maximum number of viewpoints possible to the given problems.

Open society advocates most often see the civil society as the engine of the evolution of the open society.

 
 

Infogat från <http://en.wikipedia.org/wiki/Open_society>

Open Society Conference

Ska iväg på konferens i Helsingborg. Internationell konferens dessutom… känns otroligt spännande, och lite pirrigt… måste ju prata utrikiska och så… Kommer att försöka blogga en hel del Har med mig mobiltelefonen som modem, så det ska nog funka… Programmet hittar ni här.