Jag bestämde mig för att diskutera med min son om vad han trodde att religionsfilosofi kunde vara.
Hans första, spontana tanke var att det var ”en slags dikt om religion. Man skriver en massa, inte som information utan historia om religion, eller inte historia utan mer som en berättelse.” När han använder ordet dikt får jag en känsla av att det han syftar på är just begreppet filosofi, att det har med tankar och funderingar att göra. Det visar han också sedan när han går vidare med att man skriver mycket och att det man skriver är mest som en berättelse, inte som historia eller information. Han gör alltså skillnad mellan olika sätt att uttrycka sig kring olika frågor.
Jag blev också nyfiken på hur han ser på vad religion är. Han säger då att ”det är det man tror på. Religioner som islam eller judendom. Man kan vara muslim eller jude eller så. Det är vilken religion man tror på liksom. Och religionsfilosofi förklarar alltså vad religion är… i en berättelse!”
Jag föreslår sedan att jag ska sluta som lärare och istället bli religionsfilosof, men han är inte alls överens med mig. Han anser att jag passar som lärare, att jag har rätt attityd, ”snäll men sträng när det behövs, omtänksam liksom”. Att vara religionsfilosof, grunnar han vidare, är nog svårt. Man måste, säger han, läsa mycket och plugga ganska länge. Till saken hör att jag har studerat (IKT och lärande, specialpedagogik och religion) de senaste 5 åren och han börjar nog tycka att det är väl mycket ;-)
Jag är naturligtvis (eftersom jag är mycket nöjd med mitt yrke) glad för att han tycker att jag är på rätt plats där jag är. Jag blir också nyfiken på hur han tänker om att läsa och plugga mycket och hur han kopplar det till sin egen skolgång…, men det får jag ta i en annan diskussion.
måndag, september 11, 2006
...omtänksam liksom...
Posted by Ingus at 17:23 0 comments
onsdag, september 06, 2006
Behöver vi datorer i skolan?
Arbetar i ett Mediatek som vi kallar för Kunskapskällan och vi som arbetar där – en lärarbibliotekarie, en resursperson och så jag, IKT-pedagog – har haft många diskussioner fram och tillbaka kring vilka regler och normer som ska gälla och försökt sammanfatta dem i ett utskick till all personal. I stora huvuddrag så gick det ut på att Kunskapskällan är en arbetsplats, att det kräver lugn och ro och att man använder det som finns där huvudsakligen till skolarbete.
Trots detta visar det sig att vi inte alltid är överens, varken mellan oss som arbetar i Kunskapskällan eller med all annan personal. Så därför gav vi som förslag att vi försöker att föra en dialog i vårt gemensamma inforum för att kanske på så sätt få fram gemensamma tankar.
Det vi strider mest om är datorerna. Diskussionen vi för är då - ska datorerna bort när det itne fungerar eller ska de finnas kvar för dem som arbetar med skolarbete och som bidrar till en god arbetsmiljö? Min utgångspunkt är att vi aldrig skulle ta bort sådana verktyg som papper, penna och sudd för alla elever för att några kastar sudd eller bara kladdar... alltså menar jag att datorerna ska vara kvar men att vi måste hitta andra vägar för att få det att fungera...
Än så länge är det bara rektor som tyckt till, men jag hoppas på en stimulerande diskussion.
Posted by Ingus at 17:28 0 comments
tisdag, april 25, 2006
Två nya avsnitt klara...
... i vår podradio. Stötte på en mängd svårigheter, bla med ljudet. Det visade sig att ljudet i de olika filerna var väldigt ojämnt och jag visste inte först hur jag skulle ordna det. Tror att jag hittat knappen nu...
När jag sedan skulle lägga ut filerna på Kunskapsnätets server så fungerade det inte hur jag än gjorde. Jag tror att jag höll på att bli tokig ett ögonblick. Jag provade med en massa filer och några gick, men andra inte. Min slutsats blev till slut att filerna är för stora... Så nu har jag lagt dem på vår egen server hemma. Ska försöka fixa en server på jobbet där vi kan lägga ut filerna.
Posted by Ingus at 15:30 0 comments
Labels: podcasting
fredag, mars 31, 2006
Antingen eller?
Antingen eller, antag ingen eller, anta tingen(s ordning) eller, antagen igen eller..., vem?
Posted by Ingus at 13:57 0 comments
En särskild skola för sär-skilda lika som är olika.
Ska vissa barn gå i en sär(skild)skola eller ska alla gå i grundskolan, eller ska alla gå i en särskild skola?
Posted by Ingus at 10:46 0 comments
Länken till vår sändning
Här är länken till vår kanal Cart Radio 425 02: http://www.podradio.nu/feed/view/151/
Posted by Ingus at 10:32 0 comments
Labels: podcasting
Musik på nätet
Kollade en sida på Internet där man kan hitta bra musik för att använda i sin podsändning. Podsafe Music Network http://music.podshow.com/ Fanns en hel del bra musik där som man gott kan använda i sina sändningar. Tänkte att man kunde sätta några elever på att göra sändningar där de tycker till om de olika musikstyckena. Ska försöka få till det vid tillfälle. Nu till att börja med tänkte jag sätta ihop ett program om podcasting och då lägga in musikstycken därifrån... hoppas det blir bra.
Posted by Ingus at 09:53 0 comments
torsdag, mars 30, 2006
Att drunkna i ljud...
Nu har vi äntligen fått första programmet till vår skolradio klart. Efter att ha varit på Skolutvecklingsenheten en eftermiddag och arbetat. Vi var fyra stycken, två som arbetade med att göra en jingel och så jag och Arto som fixade till intervjun med små musik inslag mm. Det tog otroligt lång tid... Mycket som vi inte kunde gällande Audacity (hur uttalas det egentligen? Utgår man ifrån Auda=ljud så blir det ju ett uttal, men NE.se säger att audacity betyder ngt helt annat: audacity [c:'dæsiti] subst. 1 djärvhet 2 fräckhet och då är också uttalet ett annat... så jag brukar mumla över det så snabbt som möjligt med en blandning av de två. Nåja, till slut fick vi ihop det något sånär, men ändå skulle det dröja en vecka till innan vi fick det klart. Ska nedan försöka beskriva några av de svårigheter som vi hamnade i och hur vi löste dem. För det första är det tiden. Det gäller att ha en sammanhängande, längre tid. Vi trodde att det skulle räcka med att vi hade en halvtimme här och en halvtimme där, men eftersom vi stötte på ett antal problem så hann vi på de korta stunderna mest upptäcka dem, men inte åtgärda dem... I Audacity så upptäckte vi att vissa filer vi fick in inte uppgav samma frekvens. Det löste vi genom att klicka på pilen vid ljudfilens namn (till höger om krysset) och ändra frekvens... annars riskerar man Kalle Anka-röst eller tvärtom...pröva - det är ganska kul! Dessutom så var det skillnad mellan de olika ljudspåren gällande hur "hög volym" de genererade. Den enda lösning vi hittade på detta var att gå in på Effekt och välja normalidering. Var det fortfarande för högt så valde vi också Effekt - equalisering... där vi drog ner allt till samma nivå. Här gissar vi att det måste finnas andra lösningar, men vilka?
Vi lärde oss också (av Stefan förstås) att göra tystnader, att tona in, tona ut mm, vilket gav häftiga effekter till sändningen.
Nästa svårighet var att få det att fungera mot Kunskapsnätet (KN) och sedan podradio.nu. Vi försökte skapa ett eget projektrum i KN för att lägga våra sändningar där, men det var inte helt enkelt. Det tog ett tag innan vi insåg att vi var tvungna att se till att Active X var avaktiverat och att vi måste bjuda in Anonym till projektrummet. Dessutom visade det sig att en hel del datorer den dagen (dvs igår) inte var helt överens med KN och därför inte tog emot bifogade filer.
När vi sedan skulle kontrollera att programmet fungerade så visade det sig att det endast fungerade på de datorer som hade QuickTime som mediaspelare…, mycket konstigt!!! Nåja, till slut (efter att jag prövat olika modeller i timmar – kändes det som) så kom Arto på att det var för att vi döpt filen till färdig…, dvs man kan inte använda åäö i filnamnet.
Hoppas att jag täckt in våra svårigheter någorlunda – annars får väl Arto fylla på i kommentarer!
Sitter på X2000 mot Sthlm, visst är det lite imponerande?
PS! Nästa steg är att lägga in en direktknapp till Cart Radio 425 02 på Kärraskolans hemsida.
Posted by Ingus at 08:13 0 comments
måndag, mars 13, 2006
Pod-intervju
Har idag gjort en intervju med vår nya rektor. Gick faktiskt riktigt bra trots att situationen kändes lite konstlad (vi har känt varandra i över tio år). Använde en bärbar dator, en extra mikrofon som jag lade mitt på bordet och frågor jag bestämt sedan innan. Spelade in alltihop i Audacity http://audacity.sourceforge.net/about/?lang=sv. Själva intervjun blev ca 10 minuter och i morgon ska vi försöka med att redigera , framförallt att lägga till jingel och lite musik in emellan. Tycker det känns lite konstigt att ta en jingel från Multimediabyrån http://www.multimedia.skolutveckling.se/scripts/view/frame.asp?i=48142, men eftersom vi ännu inte kommit på någon egen så... Kanalens namn - Kärra radio http://www.podradio.nu/feed/view/151/- känns också lite fånig, men kanske kan några elever komma på något bättre? Eller så får vi utlysa en tävling...
Hoppas på att kunna lägga ut programmet under eftermiddagen i morgon. Det har vi sedan tänkt att använda som sporre för att få fler att vilja testa podcasting, både personal och elever. Får se hur det går...
Posted by Ingus at 18:57 0 comments
lördag, mars 04, 2006
Mediacenter
Insåg att jag glömt att skriva in var vi hittat mediacentret vi använder.
Det heter gbpvr *mediacentre och finns att hämta på http://www.gbpvr.com
Fungerar bra för vår del.
Posted by Ingus at 06:36 0 comments
fredag, mars 03, 2006
Podcasting
Var på uppdateringsmöte kring podcasting på Skolutvecklingsenheten. Richard Gatarski informerade och visade på goda exempel. Har efter det tittat runt en del och fört lite olika resonemang med kollegor och rektor. Massor av nya idéer:
En veckans eller eventuellt månadens intervju med någon anställd på skolan som skulle gälla deras arbete. Tänkte att det skulle vara suveränt att börja med den nyaste rektorn! Hoppas på en intervju snarast och att vi får elever som vill göra den.
Podradion har vi sedan tänkt vidareutveckla och låta eleverna göra sändningar såsom tex veckans ord (ett svårt ord som man förklarar), intervjuer eller elevers redovisningar av skolarbeten. Vi har redan gjort upp med två lärare som kommer att samarbeta med oss med en grupp i år 8 och då handlar det om engelskarbeten bl. a.
Vi tänkte att länken till podradiokanalen anser vi borde ligga på hemsidan cå vi väntar på beslut av rektor för det och sedan ska vi försöka lista ut hur vi ska går till väga.
En liten parentes fast i samma ämne: Kollade hemsidor som Richard tipsade om. På http://www.mabryonline.org är en hemsida för en skola. Där finns det bild- och ljudsändningar och allt möjligt... Kul med rektor Tysons bidrag en bit ner på sidan. Vi funderar på att eventuellt ha något liknande – en "rektorn har ordet"? Kolla också http://www.bobsprankle.com/blog/ där elever i år 2-3 gör radiosändningar (podcasting) med sin magister... urgulligt att lyssna på.
Vi funderar på att be musiklärarna spåna på någon fräck jingel. Hur ska vi nå ut så att eleverna vill göra sändningar? Ska vi skicka ut ett önskemål om klasser/grupper som vill göra några sändningar?
Olika temaveckor – kan vi utnyttja dem? Vecka 14 är det barnboksvecka... kan vi göra något av det? Intervjua lärarbibliotekarien... Kan vi sätta några elever på det? Vecka 16 är det hälsovecka... intervjuer med skolsköterska, idrottslärare, bambapersonal, hälsoansvarig?
Kom också att tänka på en elev i år 6 som har eller åtminstone har haft ett band med en kompis som går i år 7... De hade med en låt i en film vi gjorde för något år sedan. De kanske skulle vilja ha ett musikprogram där de kunde lansera sina låtar?!
En kollega ställde frågan: Skulle vara roligt att vi hade en skolradio redaktion på elevensval??? Många skolor har skoltidning men vi skulle kunna ha skolradio!!
Absolut – det låter ju toppen!
Posted by Ingus at 10:46 2 comments
torsdag, februari 16, 2006
Ut med datorn - in med mobilen?
Senaste kurstillfället i it-pedagogkursen blev nära livsfarlig för nerver och plånbok. Vi fick se på ett Mediacenter som ersätter VHS, DVD, radio, teve... med tjusig touchscreen mm. Där plingade det någonstans att jag sett något liknande förut... hmm... just det ja, det är ju hemma vi har ett mediacenter som vi tankat ner gratis, enda tillbehöret vi köpt till datorn är ett tevekort... toppen... där spelar vi in program vi inte hinner se när de sänds, program som vi tror att vi kommer att vilja se längre fram osv... Bra är att man kan programmera långt i förväg vad man vill spela in. Man kan ställa in på en särskild tid som man vill spela in varje vecka eller följa ett särskilt program varje gång det sänds...
Nåja, så det behövde ju inte bli så dyrt... det hade vi ju redan - fast utan tjusig touchscreen förstås!
Värre blev det när 3 och NOKIA visade upp sina telefoner - eller frågan är väl hur länge vi kommer att kalla dem telefoner - med alla möjliga, och omöjliga, finesser. Nu kan du skaffa en telefon - eller grej, pinal, pryl... - som fungerar som kamera, ordbehandlare (med inbyggt tangentbord), bredband, kalender, mp3 och radiospelare... Den kan visa dig filmer och mejl, du kan använda den som usb-minne...
Känslan blev nästan att man lika gärna kan slänga ut datorn och köpa ny mobil istället... Fast då vill jag ha ett hopfällbart tangentbord till!
Posted by Ingus at 19:27 0 comments
tisdag, januari 31, 2006
Nästan 60 elever i fyra små rum - vilket arbetsklimat!
Den 17 januari var vi några stycken på studiebesök på en liten skola på en liten ort. Skolan ligger precis bredvid kyrkan och ser ut som en gammal småskola. Kontrasten när man sedan kom in i det som de kallar Framtidens klassrum var markant. Där hade man en fastmonterad projektor i taket och en bärbar dator som enkelt kunde kopplas in. Vi fick se en elev som redovisade i PowerPoint och man slogs av att han utnyttjade programmet på ett utmärkt sätt. Han pratade och förklarade mycket och lät PP-bilderna förstärka berättandet. Han hade max en eller två meningar per bild och en figur på varje. Det var fascinerande att se hur enkelt det var när allt fanns på plats och bara var att använda.
En liten anekdot sm jag måste berätta är att eleven ifråga arbetat en hel del hemma på sin presentation och skickade den samma morgon till skolan via mejl. Det visade sig att han skickat till fel adress, men ingen fara. En av lärarna kör honom hem så han kan skicka om mejlet - nu till rätt adress. Vilken ambition!
Det övriga arbetet i de två grupperna som befann sig i samma byggnad (två "klassrum" och två små grupprum) - det var nästan 60 elever i år 4-6 (åldersblandat) - gick fantastiskt lugnt till. Eleverna verkade arbeta målmedvetet och koncentrerat. De rörde sig fritt i rummen, mellan sin plats, läraren i katedern och datorerna i grupprummen. Arbetet vid datorerna flöt på och annars frågade de varandra eller oss. Alla elever verkade hela tiden på det klara med vad och hur de skulle arbeta, varje stund. Härligt!
Posted by Ingus at 19:56 2 comments
måndag, januari 16, 2006
Elevens val IT - vad kan eleven välja?
Jag ska ha en timmes lektion i veckan i Elevens val i IT. Frågan är då hur mycket och vad kan eleverna själva välja? Jag tänker nog överlämna ganska mycket val till de själva, men tipsa och visa på exempel där man använder ljud och bild.
PhotoStory http://www.microsoft.com/sverige/products/windows/photostory/ ,
Movie Maker http://www.microsoft.com/sverige/products/windows/moviemaker/
Producer http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=1b3c76d5-fc75-4f99-94bc-784919468e73&DisplayLang=en
eller PowerPoint är program som jag funderar på om de inte kan vara roliga att använda.
Vi har tillgång till ett flertal datorer, digital stillbildskamera, digital videokamera mm.
Om någon skulle vilja göra ett radioprogram vore det också kul.
Jag hoppas på att det ska bli flera olika projekt och att de ska kunna sträcka sig över hela terminen.
Posted by Ingus at 19:52 0 comments
söndag, januari 01, 2006
All inclusive?
Man behövde inte lämna hotellområdet en enda gång om man inte ville. Vatten fick man i receptionen, poolhanddukar fick man nya två gånger om dagen, mat och dricka fanns överallt och i överflöd. Vattengympa och vattenpolo för att hålla fysiken ;-)
Med mig hem hade jag förutom vanliga souvenirer en rejäl magsjuka - all inclusive!
Posted by Ingus at 17:11 0 comments