torsdag, april 30, 2009

På en klippa


Mitt i solen. Fåglarna kvittrar, vitsipporna blommar. Kan man ha det bättre... Skulle vara om sonen slutade tjata om att gå hem då...

onsdag, april 22, 2009

Kvällsmackan!


Mums. Sitter gott nu när man inte ätit sedan lunch. Har kollat dotterns teateruppvisning. Hon har talang, det har hon. Snart är det dags för Lie to me tillsammans med sonen.

tisdag, april 14, 2009

söndag, april 12, 2009

Framme i Köpenhamn


Flygresan gick perfekt. Man kunde välja film till skärmen på sätet framför. Barnen tittade på Alvin, the chipmunk, mannen valde Slumdog millionare. Själv gjorde jag ett misstag och tog Australia. Misstaget har ingenting med filmens kvalitet att göra utan med längden... Jag hann inte se slutet:( Nu har vi bara 4 timmars bilfärd kvar.

Sista dagen


Strålande sol idag igen. Trodde att Island skulle vara fuktigt och rått, men vi har haft en otrolig tur. Guiden berättade häromdagen att Island har ett milt klimat pga Golfströmmen. På vintern går temperaturen sällan under 0 och på sommaren är medeltemperaturen 12 grader. Tre av oss har varit ute på promenad i Reykjavik nu på morgonen och sitter nu på Café Paris och tar en fika. Flygbussen går om två timmar.

lördag, april 11, 2009

Ritten


På bilden är det sonen och mannen som rider. Jag är precis bakom och dottern är en bra bit framför. Min häst vägrade att springa om inte framförvarande häst sprang... Vi fick ta på oss toppentjusiga overaller, men det var man tacksam för. Trots solen var det riktigt kallt. Vi var säkert 40 personer som delades in i grupper om 10. En av instruktörerna hämtade ca 5 hästar i taget och gav oss varsin som vi fick leda in i paddocken. Där fick vi sedan vänta tills vi fick hjälp att sitta upp. Vi red genom landskapet i ca en timme, härligt tyckte vi alla. Dotterns allergi höll sig borta tills efteråt, då hon nös några gånger. Då passade det perfekt att vi blev körda till ett ställe för att bada. Det fanns en 50-meters bassäng med möjlighet att simma, spela basket eller handboll. Jag satt dock mest i de två småpoolerna som var 38 resp 40 grader varma. Efter badet fick vi soppa och nybakt bröd innan vi fick skjuts in mot Reykjavik. Mannen och dottern sover på bussen. I eftermiddag blir det en runda på stan.

Utsikt från hotellet


Peppar, peppar ta i trä, men det verkar bli en vacker dag. Idag ska vi ut och rida. Alla är lite spända inför vad som väntar. Efter ritten ska vi bada. Härligt om det är klarblå himmel.

fredag, april 10, 2009

Bildspel med Mannens bilder

Idag flaggar Island på halv stång



Vi funderade länge på vem som var så känd... till slut frågade vi guiden... vi borde kanske kommit på det själva. Ett dödsfall... inte nu utan längesen... I Sverige vet vi nog nästan alla vem det är... ingen av oss har sett honom, ingen av oss har hört honom, men vi vet precis vem han är/var... det har vi vetat i ungefär 2000 år... och idag är det Långfredagen...

Strokkur i Geysirområdet


Gamle Geysir är trött och senil enligt guiden och behöver hjälp av jordbävningar för att få utbrott. Som tur är finns det en liten avkomma som heter Stokkur. Den har utbrott var 8-10 minut. Det börjar med att vattnet sakta stiger i gropen, sen utvidgas i böljande vågor, temperaturen stiger och vattnet börjar koka för att slutligen kasta sig upp i luften. Det som förvånade mig mest var att det skedde så tyst. Jag hade förväntat mig ett pysande eller fräsande, men det hördes ingenting...

Gullfoss


Vi gick nerför över 100 trappsteg, de snabbtänkta av er inser att vi sen tvingades gå uppför, och sedan en lång stig i riktig snålblåst, jag tackar för Helly hansen jackan... Underbart vattenfall!

Solen skiner och det ligger nysnö på bergen


Blå Lagunen satte spår även idag. Dottern hade ett hår som var omöjligt att reda ut i morse. Det krävdes liter av balsam för att friden skulle lägga sig igen. Nu är vi på väg ut på äventyr. Vi höll nästan på att missa bussen eftersom dottern frossade loss på frukosten. Idag är det gyllene cirkeln som gäller. Vi ska se växthus som värms av jordvärme, geisrar, vattenfall och Thingvallir där Atlantiska kontinentalsprickan delar Island.

torsdag, april 09, 2009

Blå Lagunen


Så härligt. Vattnet är alldeles blåvitt, varmt och ångande. På botten är det svart lavasand, ibland blandat med vit lera. Botten är också alldeles ojämn med lite djupare hålor här och var. På flera ställen finns det byttor med den vita leran vilket gör att nästan alla går omkring i vattnet med lerinpackade ansikten. Vattnet är extremt salt, så sonen flöt som en kork. Mannen däremot sjönk som vanligt. Där behövs en luftmadrass... Håret blev stelt som hästtagel så undertecknad var glad för jätteflaskan med balsam som fanns i duschen. De verkar praktiska islänningarna. Nu känner man sig lite trött och skulle nog kunna somna när vi anländer till Reykjavik, men här är klockan två timmar tidigare så man får väl hålla sig vaken ett tag till...

Framme


Det finns absolut ingenting här... Och då menar jag sådana saker som träd... Hittills har vi bara sett svart mark... Och svart mark... Otroligt läckert. Nu ska vi åka och bada i Blå Lagunen, 5 grader i luften, 39 i vattnet...

På planet


Nu är det bara 3 timmar kvar till Island

Köbenhavns lufthavn


Sitter på Kastrup. Har gott om tid så vi har slagit oss ner med varsin dricka. Läskande! Flyget går först om 3 timmar.

Öresundsbron


Barnens första tur över bron.

På väg


Packat och klart, bilen är redo och fulltankad. Barnen bråkar redan i baksätet. Semestern är här! Längtar efter första badet, men ser inte fram emot den långa bilresan.