torsdag, december 06, 2007

KN-ansvariga – mina anteckningar

Upphandling nytt IT-stöd i skolan. Fortfarande är det inte klart vem/vilka som ska leverera. Än så länge kvarstår leverans till 1 augusti. Sista slutleverans 1/1 2009. De första som kommer in ifrån verksamheten kommer antagligen in ngn gång under hösten.

Införande av nytt IT-stöd i skolan. Hjärntorget – ny blogg och arbetsnamnet på införandet. http://hjarntorget.blogspot.com I bloggen kommer man kunna följa arbetet och det är också bra om man där skriver sina kommentarer och tankar. Dags att man ute i verksamheten ser över sin organisation. Stefan har träffat alla i stadsdelarna. 18 december klockan 12.30 är det möte, start med lunch. Även stadsdelarnas informatörer bör vara inblandade i införandearbetet. Rent praktiskt, var finns datorn, när ska man närvarorapportera, direkt efter lektionen, innan dagen är slut… hur hanterar vi föräldrareaktionerna, tex när lärare inte rapporterat… Det kommer att krävas en förberedelse för hur vi gör när föräldrarna släpps på, b la juridiskt.

Domino Web Access, Windows Vista. KN-mailen bygger på version 6. Där fungerar det inte att svara på mail. Notes är version 7. Går inte att svara på mail med bilder i. Kunskapsnätet fungerar helt i Modzilla Firefox.

Novaschem, man måste ha version sp 4 (enskilda datorer som inte är med i systemet) Man kan ha en version även hemma. Vi har också avtal på databasen. 2008 kommer Novaschem som en webbklient.

Betygsregistrering I gbg3000 finns det ingen möjlighet att sätta betygen hemma. Det måste lösas på en pedagogisk eller administrativ gbg3000-dator.

KN-reg: tillgänglighet, riktighet och sekretess. Ur sekretess-synpunkt kan man egentligen inte ha en sådan lösning som vi har nu gällande lösenord. Mest troligt kommer nuvarande lösning att försvinna med KN!

Support: varför får bara två personer skicka in frågor till Intraservice? Vi ska vara ett filter så att inte alla frågor går dit.

Gbg3000 införande: från våren kommer alla att ha en Lotus-adress. Alla kommer att läggas upp som fullvärdiga Notesanvändare. Alla kommer dock inte att ha en Notesklient. Under 2007 kommer alla att ha 2 e-postadresser. Efter 2007 kommer ingen att ha Kunskapsnätsadressen. Det finns ingen budget för konvertering av KN till det nya.

Skolhälsovården, dokumentationen kring elever, registrering av skyddad identitet. Höga sekretesskrav. Nytt IT-system upphandlas.

Gruppkonton eller inte gruppkonton? Desktopgruppen bör diskutera kring användarnamn och lösenord.

Nästa möte 21 februari 9-11.30 och onsdag 9 april 9-11.30

onsdag, december 05, 2007

Skolutveckling


Nästan varje vecka diskuterar vi vad skolutveckling egentligen är. Bara själva ordet kan man ju fundera över. Betyder det att skolan ska utvecklas mot något, för något, av något eller till något. Ut-veck-ling, är det att man vecklar ut någonting? Hur vecklar man ut skolan? Och vad i skolan ska i så fall vecklas ut? Hur vecklar man egentligen? Och varför ut och inte in, kanske veckla ut-och-in? Nä, ibland blir det mer skolinveckling än skolutveckling.

lördag, december 01, 2007

Reseguider

Regnet öser ner utanför fönsterrutorna, M jobbar trots att det är lördag och barnen är hos farmor och farfar och bakar. Lussekatter och pepparkakor. Så då sitter man här. I godan ro och tänker att man kanske ska jobba lite framför datorn. Men istället blir det till att kolla reseguider. En över Teneriffa - åker dit 23 december till 6 januari - och en över London, inför BETT-mässan 9-12 januari. Ska bli fantastiskt roligt med båda resorna faktiskt. Skönt att få vila upp sig två hela veckor, med bara sol och bad och vila. Vi firar jul med släkten innan vi åker så julafton blir en lugn och skön tillställning med bara familjen... kanske i poolen?! Till nyår kommer mamma och pappa ner så då blir det fest. Resan till London blir som "rajselajter" för 130 göteborgare, så det blir en helt annan typ av resa, men känns spännande och inspirerande. Längtar efter båda. Nej, nu får jag sätta igång... med jobbet alltså... dags för PIM 4!